Hm, mislim, da vaše reakcije več povedo o vas, kot o meni. No, kakorkoli, če se vam tak nivo debate zdi sprejemljiv, ga pač uporabljajte. Zanimivo je tudi, da se vam zdijo argumenti nasprotne strani posiljevanje, če pa se npr. 1000x ponovijo pravljice o blagodejnem vplivu C&R, konzumnih vložkov itd., pa to ni.
Kar se tiče tega, da bi ljudje v Rd izgubili delo, dvomim. Vaša teorija je torej, da če bi se v vodah prenehalo vlagati na smrt obsojen konzum, bi ribiška družina propadla? Jaz pa mislim, da je v Sloveniji in v tujini kar nekaj ribičev, ki bi z veseljem prišli, če ne bi bilo konzuma. Pravzaprav jih kar nekaj poznam.
Kar se tiče tistega mučenja avtohtonih rib, v kolikor to drži, potem je seveda potrebno prepovedati ribolov v naravnih vodah, da ne bo možnosti, da se avtohtona riba sploh ujame. Vsekakor je zanimivo vprašanje, kako je možno, da voda, ki sama po sebi ustvarja cel kup rezervatov in v kateri poteka uspešno gospodarjenje z vlaganjem mladic etc. in ki je brez dvoma sposobna podpirati divje populacije, ni sposobna prenesti normalnega ribiškega režima.
No, še nekaj slik, kaj dejansko podpirate z vlaganjem konzuma, za katerega samaki priznava, tako kot tudi marsikateri biolog in ribič, da je obsojen na smrt. Že s stališča odnosa do samih ribogojniških rib, ki so ravno tako živa bitja, ne neke igrače, je to cvet.
Ribogojniška riba, ki se vloži:

k tej ribi se bomo vrnili še malce kasneje, ampak, poglejmo kaj od take ribe ostane, ko je nekaj časa v vodi. Če sploh preživi dovolj dolgo. Vložene ribe so izredno slabo prilagojene na divje okolje, ne znajo izkoriščati vire hrane, zavzemati prave lege v vodi etc. in zaradi tega dejansko stradajo, so dovzetne za napade bolezni in plenilcev in seveda, lahek plen ribičev.
Tako izgleda taka riba, ko je nekaj časa v vodi:

Označena mesta niso umazanija, pač pa napad, najverjetneje neke vrste plesni:

riba ima tudi spominček, ki najverjetneje izvira od ribičev in je zelo pogost tam, koder se ribe pogosto spuščajo:

in uničen rep, najverjetneje gre za napade velikega žagarja:

In to je usoda, ki čaka tone in tone konzumenga vložka v naših vodah. Verjetno ne mislite, da iz vode izginejo, ker kar nenadoma preidejo v neko višjo zavest bivanja.
Seveda pa ob tem, uničijo tudi del populacije divjih, naravnih rib. Tako z smrtnimi, kot podsmrtnimi vplivi. Od plenjenja, tekmovanja, za prostor, hrano, motenja drsti, povečanega izgubljanja energije itd. itd.
Eden od razlogov, zakaj so vložene odrasle ribe lahek plen je, ker stradajo. Velika večina teh rib se ne more prilagoditi, če bi kdaj opazovali mladice rib, tako v naravi, kot nadzorovanih pogojih bi videli, da se dejansko učijo od kar izplavajo iz proda. Kaj je plen, kako ga zagrabiti, kako ga obvladati itd.
No, vložene npr. jedo tole:

Kar je bila vsebina želodca vložene ribe, na kateri se je jasno videlo, da strada.
Tudi riba iz prve slike zgoraj, ki izgleda tako lepo rejena, to v resnici ni. Bila je polna tega:

Seveda lahko rečemo, da so tudi vložene šarenke postale vegetarijanke, žal pa gre za tipičen primer sestradane vložene ribe, ki se je nabasala z vodnim mahom, ker se vmes pač najde kak polžek, postranica itd. Ampak energetska vrednost take prehrane je mnogo manjša, kot energija, ki jo bo riba od tega dobila. Dejansko bo shujšala in nadaljevala začarani krog, dokler ne bo končala bodisi kot žrtev ribiškega trančiranja v kakem U&S revirju, napada bolezni, kot tista nekoliko višje, bila zmleta ob poplavi, kot tiste, ki pač preživijo tako dolgo, ali kakega od plenilcev.
Vse to trplenje, pomankanje spoštovanja do živih bitij, uničevanja populacij divjih in avtohtonih rib in tudi norčevanja iz morskih ekosistemov (poglejte si, koliko kg morskih organizmov se uniči za pridelavo krme za salmonide in kakšne težave to povzroča) za pet minut veselja, kot je bilo napisano zgoraj.
Veste, mogoče se tako ravnanje z živimi bitji, tako vloženimi, kot avtohtonimi, zdi sprejemljivo, meni se ne. Morebiti se zdi komu na flyfish Slovenia sprejemljivo, meni se ne. Pa ni to nobeno stokanje, dejstvo pač je, da če o tem tam govoriš, te pač banajo. Stokanje? Ne. Pač tako je bilo. Vam se morebiti zdi posiljevanje, če se pokaže in govori o posledicah tega, kar zagovarjate, meni se zdi posiljevanje objavljati stotine slik takih rib in U&S na njih in pri tem potvarjati resnico o tem, kaj se s temi ribami v resnici dogaja.
Gre pač za preprosto dilemo, ali naj se ribič nauči loviti ribe, ali naj pohabimo naše ekosisteme, da bo vsak ribič ujel ribo. Jaz zadnjega ne zagovarjam in ne bom. Nikoli se nisem strinjal s tisto, da smo slovenci narod hlapcev in se ne strinjam s tem, da bomo uničevali našo naravno dediščino in vodotoke za to, da bo imelo nekaj tujcev in tudi naših državljanov svojo zabavo. Niti, da bomo za to ribiči vpleteni v tako cvet zadeve.
Toliko z moje strani, ne dvomim, da boste nadaljevali v svojem slogu, pa nadaljujte. Jaz na nivoju nekih osebnih podtikanj op osebah, ki jih ne poznam ne mislim debatirati.
Mimogrede, kar se tiče posiljevanja, morebiti samo to:
Citiram:
Hej Jure,,,
lepe fotke!
...
Hvala za reporta�o in lep muharski pozdrav,
Lucky
Citiram:
....Hej,,,
@Urni in Jure
Zelo lepo! Krasne ribe Me...
Citiram:
Jure super, najlep�a hvala za objavo! Posebej v�e� mi je v tvoji objavi tole: "...Delicate dry fly series prime�..."
@MikeL
Of course we would like to see yours too
Tight lines,
Lucky
Uganeš, kdo je to pisal? Ta isti luckyluke. Tega boš našel še precej. Dokler seveda nismo prišli na področje, ki smo ga obravnavali tu. Čudno posiljevanje, če je admin navdušen nad njim.
Lp,
flow